От един от най-големите износители на трюфели в Европа, България е напът

...
От един от най-големите износители на трюфели в Европа, България е напът
Коментари Харесай

България е на път да остане без една от най-скъпите и луксозни гъби

От един от най-големите експортьори на трюфели в Европа, България е напът да остане без първокласната гъба. За това предизвестяват биолози и събирачи на трюфели, споделя Българска национална телевизия.

Причината - липсва закон, който да регламентира събирането, стопанисването и опазването на трюфелите. Това дава опция безнаказано хиляди събирачи, които целят бърза облага, да прекопават и разравят земята и по този начин да я унищожават. А все по-често се стига и до разпра сред събирачите.

Първите намерени трюфели в България са през 1965 година Това се случва епохи откакто подземната гъба става известен деликатес по света. Въпреки това ползата към събирането на трюфели у нас се появява едвам през последните 20 години.

" В Европа са сред 35 и 39 типа, а в България са открити множеството от тях. В България са разказани и нови типове, които по всяка възможност са ендемити за Балканския полуостров, тъй като не са намирани в други елементи от Европа. Става въпрос за красивоспоров трюфел, разказан в България и Гърция. Винаги са били ценени поради неповторимия си мирис и поради кулинарните си качества ", споделя биологът Моника Славова.

Само за няколко години трюфелите, които порастват тук, стартират да се продават по целия свят.

" България е един от най-големите експортьори на трюфели в Европа. За страдание единствено 5% от трюфелите остават за нашия пазар ", уточни още Славова.

Трюфелите са редки гъби и по тази причина са извънредно скъпи. Всеки сезон има друг тип. Заради слаба годишна продукция тази година, цените им са даже по-високи от нормално.

" От 400 до 1000 лева е черният трюфел - това е цената на пункта. Когато си с куче, дневно може да извадиш кг, два. Всичко е шанс и умения. Когато си с лопатата. Трюфелите се образуват сред 6 и 8 месеца преди да узреят. Тоест сега се събират трюфели, растяли преди 7 – 8 месеца, тогава имаше дъждове. Но неналичието на дъждове в този момент ни тормози за реколтата на черен летен трюфел, който би трябвало да зрее след юни месец ", споделя изследовател на трюфели, поискал да остане неизвестен.

През последните години треската за печелене на бързи пари посредством събиране на наричаните още " черни диаманти " превзема от ден на ден хора. И по този начин алчността е напът да унищожи трюфелите в България. Често битката за територия прераства в нанасяне на материални вреди и физическа разпра, споделя събирачът на гъби.

" Наскоро си смених регистрацията, с цел да не пострадам. Всичко стартира с нарязани гуми, счупени стъкла, събаряне на регистрационни табели от колите. Палеж ".

Войната е сред събирачите на гъби, които употребяват особено подготвени за търсене кучета и тези, които ровят дупки с лопати и гребла за по-евтино и бързо, само че унищожават земята. Заради неналичието на закон, който да регламентира събирането, търговията и опазването на трюфелите, търсачите сами пробват да вземат решение споровете си.

" Конфликт сред хора, които работят с кучета няма. Конфликтът е сред хора, които работят с кучета и хора, които работят с гребла и лопати. Идват, унищожават и си отпътуват. Не ги интересува. Те избират бързите пари. Кучето хваща узрялата гъба. А той вади незряла. Малката гъба е 5 – 10 грама, когато порасне става 50 – 150, до 400 грама. Започнаха да хвърлят отрова в гората, разхвърлят се парченца месо, инжектирани с отрова и така нататък тази година в този регион умряха към 15 кучета. Отровени ".

За образованието на едно куче са нужни близо 2 години.

Едно от главните правила на търсачите на трюфели е да пазят в загадка местата, които са богати на първокласната диворастяща гъба. Това обаче поражда разнообразни схеми за намиране на задачата. Има няколко компании, които изкупуват гъби, те са на разнообразни адреси, най-вече в Източна България. Масовата процедура е с една от компаниите снабдители се изпраща на адреса на компанията, която изкупува в хладилна кутия и по-късно на другия ден събирачът получава парите за тях.

" Така нареченият прекупвач на гъбата, когато види, че от дадена околност, даден град идват пратки с хубава гъба, качествена, те си поддържат връзки с копачи, един телефон и всичко почернява. Идват като мравки. Аз съм бил очевидец на 14 индивида с едно куче. Като работите с куриерска компания, знаете по какъв начин е: адрес на адресант и адрес на адресат. Когато от даден край, околност имаш 20 колета с хубава гъба, информацията се свежда до прекупвачите и те идват. Има хора, на които това им е препитанието. Идват един, двама да го кажем на разузнаване и до няколко дни гората е цялостна с техника. Те са огромни семейства, фамилии, въоръжени с лопати и стартират да копаят и да вадят гъбата. Те по този метод я унищожават. Напишете в интернет: цена на черна гъба или нещо от сорта и незабавно Ви излизат 3 – 4 компании. Имат си телефони, обаждате се. Казват ви цена, адрес и изпращате пратката.

Има ли хора от властта, които се занимават със събиране на трюфели?

- Със събиране не, само че вземат участие във веригата, допускам, в износа на гъбата и ангажиментите сред цената тук и цената в Италия, Австрия, Англия.

През годините има опити за писане и внасяне за гласоподаване на закон, само че досега подобен не е признат. Въпросът беше още веднъж издигнат откакто в края на 2022 беше разкрита следващата огромна лъжлива група, правила данъчни закононарушения и пране на пари посредством търговия с трюфели. А съгласно биолога Моника Славова неразрешено би трябвало да е и нощното събиране на трюфели.

" Защото това е нелоялна конкуренция. Трябва да има таван на количествата събирани, ограничавания на броя на кучетата, с които се върви. Изискване на инструмента, с който се вади, според от типа трюфел. Поне такива ограничавания има в италианския закон, а италианците са минали по нашия път. Когато диворасатящите гъби са стигнали до най-малко са основали закон. Нашите политици, в случай че не създадат закон и при нас няма да има трюфели ".

В Италия за ловуване на трюфели извън сезона или в случай че откритото количество е повече от позволеното – санкцията е до 5000 евро, плюс конфискуване на колата, инструментите и събраната продукция. Оставят единствено кучетата. В Румъния също има закон за събирането на трюфелите.

А до момента в който в България се чака да бъде въведен правилник, търсенето и събирането на трюфели ще продължи да е в сивия бранш. Според специалисти, годишният оборот от търговията с трюфели е за стотици милиони евро. Според Моника Славова бъдещето на трюфелите е в култивирането им. Засаждането на инфектирани с трюфел дръвчета обаче също не е регламентирано.

" Това се прави в специфична лаборатория, при избрани условия. След това тези фиданки порастват към 2 година в следена среда, тъй като в почвата има микроорганизми, които пречат. Това дърво може да даде трюфел на 7–8 година. Лошото е, че сега заради липса на подобен закон, българите, които се занимават с обработване на трюфели, не могат да бъдат регистрирани като аграрни производители, което им пречи да вземат участие в разнообразни планове. Малкото хора, които го вършат, го вършат скритом. Тези трюфели не могат да се оградят. Така че да ги държат в загадка. За да не ги вземат. Изобщо сега няма наказания за нищо. Всеки прави каквото желае в гората, няма на кого да сигнализираме, няма наказания, няма санкции, няма конфискация на имущества, в случай че някой е заловен от чиновник на горското стопанство ".

И по този начин единствено за 20 години, търговията с български трюфели от подем е на път да стигне до заличаване. А решението на казуса е в ръцете на ръководещите, събирачите и търговците на черните диаманти. Кога обаче ще бъде открито то - остава въпрос без отговор. А до тогава учените ще продължат да търсят нови типове в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР